Onderbenen meten
Met behulp van een (gratis) onderbeen-meetlint dat hier te downloaden is, kunnen alle leerkrachten, alle kinderen nu zelf opmeten welke tafel en stoel bij hun lichaam past!
Daarnaast geef ik scholen graag advies –onafhankelijk, want ik verkoop geen schoolmeubilair- over hun schoolmeubilair. Het begint altijd met een inventarisatie van het aanwezige schoolmeubilair en met het meten van de kinderen; wie zou welke maat stoel/tafel moeten krijgen en waarom. De uitgave voor een dergelijke inventarisatie valt overigens goed te verdedigen in het kader van een Gezonde School-aanpak.
Het meten gaat op een leuke manier, met het BBB meetstrument, een meetlint met een verhaal, dat kinderen vertrouwd maakt met het feit dat iedereen verschillend is, en dat het niet uitmaakt of je groot of klein bent. Maar dat je een stoel en tafel nodig hebt die bij jou passen.
Het BBB meetstrument
De onderbeenlengte wordt zittend op een (hoge) tafel gemeten
De onderbeenlengte van elk kind wordt gemeten. Deze onderbeenlengte bepaalt welke stoelhoogte een kind nodig heeft. In de Europese norm NEN-EN 1729 worden zeven maatvoeringen voor combinaties van tafels als stoelen beschreven, aangeduid met een code en een kleur. De schoolmeubelfabrikanten hebben met deze norm afgesproken hun assortiment in deze maatvoeringen aan te bieden, maar hebben per maat wel een marge van ± 10mm. Dat betekent dat een ‘gele stoel of C3’tje’ niet altijd precies 35 cm is, maar soms ook 34 of 36 cm hoog. Vreemd genoeg is afstand tussen de hoogtematen onderling in de norm ook niet constant (fabrikanten houden overigens vaak wel een constante staphoogte van ca. 4 cm aan). Om dit te ondervangen wordt het BBB meetstrument dan ook op maat gemaakt voor het meubilair dat op de betreffende school aanwezig is.
Het meten gaat snel; in minder dan een half uur is een klas al gemeten. Na de meting wordt gekeken of de aantallen leerlingsets per hoogtemaat in voldoende mate aanwezig zijn om ieder kind op een gezonde wijze te kunnen laten zitten. Wanneer dat nodig is wordt advies gegeven over het eventueel bijbestellen van schoolmeubilair.
Blijft het daarbij? Nee en ja! Het BBB meetstrument wordt per school op maat gemaakt en als digitaal bestand overgedragen. Leerkrachten en kinderen kunnen het meetstrument zelf uitprinten en in elkaar zetten. Zo wordt met een kick-start de kennis en benodigdheden gegeven om ieder kind altijd de juiste maat stoel en tafel aan te kunnen meten. En sterker nog; de kinderen doen het voortaan zelf!